Bij Deviem vertellen wij graag over beleggen. Dat zit in ons bloed. Toen Bart Zeilstra, student aan de Rijksuniversiteit Groningen, vroeg of hij bij ons stage kon lopen konden we dan ook eigenlijk geen nee zeggen. Een “ja” was ook ingewikkeld, want we hebben op dit moment geen opdrachten voor een stage. In plaats van een stage hebben we Bart een middag ondergedompeld in de wereld van beleggen bij Deviem. Niet geheel toevallig hebben we afgesproken op de dag dat ook het fondsenhuis Dimensional ons kwam bijpraten over het toepassen van inzichten uit de financiële wetenschap op het inrichten van beleggingsportefeuilles. Hieronder lees je hoe Bart het bij ons heeft beleefd. Wij denken dat hij het leuk vond.


Mijn persoonlijke ervaring met beleggen

Tegenwoordig kan het lastig zijn om als beginnend belegger een veilig en rendabel alternatief voor sparen te vinden. De laatste jaren leverde de rente op de spaarrekening een nihil percentage op. De inflatie, eerst als gevolg van de monetaire verruiming van de ECB en later van de stijgende gasprijzen, zorgde er vervolgens voor dat spaargeld steeds minder en minder waard werd. Op internet was destijds, en nog steeds, allerlei desinformatie te vinden over wat de juiste beleggingsstrategie zou zijn. Mensen in mijn omgeving waren zich wel bewust van de negatieve impact die inflatie had op de waarde van hun spaargeld maar de aanpak die beleggers hanteerden was naar mijn mening echter ronduit speculatief te noemen. Vooral tijdens de coronacrisis viel het mij op dat er op financiële producten als crypto valuta en groeiaandelen enorme rendementen te behalen vielen. Later bleek dit een bubbel. Nu de rentes weer stijgen zijn veel van deze posities met meer dan 50% gekelderd. Veel beleggers die laat zijn ingestapt hebben hun inleg met lede ogen moeten zien verdampen.

Als student economics & business economics aan de Rijksuniversiteit Groningen komt bij mijn studie veel macro-economische informatie terug waar ook naar gekeken wordt door professionele beleggers. Zelf zie ik ook de meerwaarde in van beleggen en hou ik me op dagelijkse basis bezig met het vinden van aantrekkelijke en ondergewaardeerde aandelen tegenover hun intrinsieke waarde. Echter ben ik zeer geïnteresseerd naar de aanpak van professionals en wilde ik graag leren van deze strategieën. Daarom besloot ik om een mail te sturen naar Deviem Vermogensadvies in Groningen met de vraag of zij mij wilden uitleggen hoe zij te werk gaan. Ik kreeg snel een enthousiaste reactie terug en werd uitgenodigd om op 21 maart een dagje mee te lopen op het kantoor in Groningen.

 

De oprichting van Deviem

De dag werd afgetrapt met een korte introductie over wat de beweegredenen van Johan, Meint en Bas waren om Deviem op te richten. Johan en Meint zijn beiden in de jaren 90 gestart als beleggingsspecialist bij de Rabobank. Johan vertelde mij dat na dit werk jarenlang met passie te hebben gedaan, onder het gezelschap van een groot team, de visie van de bank veranderde. Het team werd drastisch teruggedrongen van 14 naar 4 personen. Dit betekende dat met de hoeveelheid klanten per beleggingsspecialist het vrijwel onmogelijk werd om voldoende tijd te nemen voor elke klant en een portfolio op maat samen te stellen. Bas en Meint wilden de passie voor hun vak terug en besloten begin 2021 Deviem Vermogensadvies op te richten. In Oktober werd de vergunning verleend door de AFM en sloot Johan zich aan.

 

Wat onderscheid Deviem van andere vermogensbeheerders/adviseurs?

Na de introductie vertelde Johan mij naar welke criteria zij kijken tijdens de opbouw van een portfolio. Een belangrijk onderscheid wat hierbij gemaakt moet worden is het verschil tussen vermogensbeheer en vermogensadvies. Deviem levert vermogensadvies en maakt alleen beslissingen op basis van goedkeuring en nauw contact met de klant. Een vermogensbeheerder maakt zelfstandige beslissingen. Hierbij is verder geen tussentijds contact of goedkeuring nodig. Het belangrijkste aspect van het selectieproces is het risicoprofiel van de klant. Bij Deviem is dit bepalend voor welke verhouding obligaties tot aandelenfondsen het portfolio gaat hebben. Deviem werkt met 5 gradaties, risicoprofielen met zeer defensief en zeer offensief als uitersten. De standaard verhoudingen binnen deze gradaties worden daarnaast ieder kwartaal aangepast op basis van renteontwikkelingen en marktvisie. Om de inflatie in te perken wordt de rente ieder kwartaal verhoogd. Hier speelt Deviem bijvoorbeeld op in door het standaard percentage obligaties te verhogen. Naast het risicoprofiel van de klant zijn de verdere mogelijkheden bij Deviem eindeloos. Deviem gebruikt data van Morningstar. Op basis van deze data kunnen zij fondsen selecteren op de meest uiteenlopende criteria.

Dit is een beknopte samenvatting van wat de heren van Deviem leveren. Echter, beschrijft dit wel al deels waarin zij zich onderscheiden van voornamelijk banken en grote vermogensbeheerders. Vaak zijn deze partijen zo groot dat dit niet alleen hun succes maar ook hun valkuil is geworden. Echt maatwerk leveren naar de vereisten van de klant is vaak door het hoge aantal klanten lastig geworden. De bank werkt daarom met standaard pakketten. Bij Deviem willen ze deze situatie voorkomen en de kwaliteit van hun diensten en het nauwe contact met de klant waarborgen.

 

Wat onderscheidt een institutionele belegger als Deviem van een particuliere belegger?

In mijn omgeving en op internet zie ik veel beleggers die het beter denken te weten dan de markt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook hou van een beetje risico op zijn tijd. Je bent jong, de inleg is klein en het maximale verlies is een paar avondjes stappen. Het speuren naar bedrijven is natuurlijk een leerzame en spannende bezigheid, maar leidt vaak wel tot een geconcentreerd portfolio bestaande uit individuele aandelen. Dit kan met de juiste visie leiden tot een hoger rendement, maar dit kan ook averechts werken. Johan maakte mij duidelijk dat de klanten die bij Deviem komen niet gediend zijn van dit soort avontuurtjes. Mensen die bij Deviem komen zoeken financiële rust en zoeken balans tussen risico en rendement. De aanpak van Deviem is dus ook heel anders dan de gemiddelde particulier.

Deviem doet niet aan stockpicking, maar zit breed gespreid in alle sectoren van de wereldeconomie. Daarnaast bestaat een deel van een door hen opgebouwd portfolio uit factorbeleggen. Dit is beleggen op basis van een wetenschappelijk onderbouwde manier. Hiervoor gebruikt Deviem fondsen van verschillende gespecialiseerde partijen zoals bijvoorbeeld Dimensional. Dit fondsenhuis heeft meer dan 40 jaar ervaring in factorbeleggen. Met meer dan 1500 werknemers, waarvan 100 researchers, voeren zij dagelijks onderzoek uit en bouwen zij fondsen die zijn gefundeerd op data die teruggaan naar de begin jaren 20 van de vorige eeuw. Dimensional belegt meer dan € 600 mrd.

Een deel van een portfolio wordt daarnaast aangevuld met thema fondsen. Deze fondsen investeren in bedrijven die zich bezighouden rondom thema’s als: duurzaamheid, artificial intelligence, digitalisering etc. Dit zijn thema’s waarvan Deviem gelooft dat ze een significante rol gaan spelen in de toekomst.

 

Deviems psychologie achter beleggen

 

Veel beginnende beleggers gaan door het stof omdat zij niet beschikken over de juiste psychologie als het gaat om beleggen. De kunst van beleggen is juist om kwaliteit aandelen voor een aantrekkelijke prijs aan te schaffen en te verkopen als er een bevredigend rendement is behaald. Hierbij zou alleen gekeken moeten worden naar de kwaliteit en de waardering. Veel beleggers schieten in de stress als hun investering 30% of meer daalt. Vaak kopen ze aandelen die veel te duur zijn en die ze door informatie via kennissen of op internet hebben aangeschaft zonder grondig fundamenteel onderzoek te hebben gedaan. Ze laten zich leiden door de euforie op de markt en kopen hoog en verkopen hun positie met verlies in de hoop de schade te beperken wanneer het slechter gaat op de beurs.

Uit wetenschappelijk onderzoek is juist gebleken dat het beter is om waarde-aandelen te kopen, niet de timing maar de tijd in de markt en zo breed mogelijk gespreid te zitten. Dit zijn aandelen die veel winst maken tegenover hun koers. Deviem denkt het niet beter te weten dan de markt. Niemand heeft een glazen bol en niemand kan voorspellen wat de ontwikkelingen in de toekomst gaan zijn. Het enige wat we zeker weten is dat er structureel rendement is geboekt sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Ondanks de beurskrach, de oliecrisis, de internet bubbel, kredietcrisis en de covidpandemie heeft de beurs altijd hogere waardes neergezet. De beleggingsvisie van Deviem is daarom om zo gespreid mogelijk in de markt te zitten door te investeren in alle sectoren over de hele wereld.

 

Weet Deviem met hun aanpak de markt te verslaan?

 

Sinds de oprichting van Deviem heeft de beurs het slecht gedaan. Desondanks heeft Deviem het voor elkaar gekregen om de benchmark met ongeveer 3% te verslaan voor een neutrale portefeuille. De benchmark die Deviem probeert te verslaan is de 50% SPDR MSCI World All Countries index / 50% barlcays euro aggregate bonds. Dit is een gewogen index die alle industrieën uit alle landen over de hele wereld vertegenwoordigt voor aandelen en voor obligaties een weerspiegeling van de Europese markt.

Dit komt voornamelijk door hun keuze om extra in aandelen te beleggen en bij obligaties vooral kortlopende obligaties te kopen. Daarnaast genieten particuliere cliënten fiscale voordelen op groene beleggingen. Door de stijgende rentes bleek dit een aantrekkelijke optie. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen.

 

Wat heb ik van de dag geleerd en wat ga ik meenemen in mijn eigen beleggingsstrategie?

 

Ik heb voornamelijk geleerd van deze dag hoe belangrijk het is om te spreiden binnen een aandelen portfolio. Dit heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven en mogelijk dat ik zelf ook meer ga beleggen in etf’s om spreiding binnen mijn portfolio aan te brengen. Zelf zit ik op dit moment heel erg geconcentreerd in een paar thema gerichte etf’s en een tiental aandelen. Mijn performance op de beurs is niet slecht (zeker gezien dit jaar). Maar ik merk wel dat als er een aandeel bij zit dat het minder doet dat dat enorm in mijn rendement snijdt. Ik zal zeker doorgaan met stockpicking omdat naar mijn mening heel leerzaam is en daarnaast heel erg leuk om te doen. Wel zal ik dit een minder groot deel van mijn portfolio uit laten maken. Naast een deel van de strategie van Deviem die ik heb mogen inzien, heb ik een aantal nieuwe dingen over obligaties geleerd. Meint, Bas en Johan hebben mij nog beter in kaart gebracht wat de essentiële verbanden zijn tussen de rente die de Federal Reserve hanteert en de ontwikkelingen op de aandelen- en obligatiemarkt. Ook heb ik veel algemene informatie over de vermogensadvies industrie geleerd.

 

Tot slot wil ik de heren van Deviem Vermogensadvies hartelijk bedanken voor de leerzame dag. Graag wil ik ze veel succes wensen met het voortzetten van dit mooie bedrijf.