Beleggen doe je voor de lange termijn. In zo’n lange termijn kan er echter van alles gebeuren. Een internetbubbel die barst, een financiële crises, een pandemie. En nu een oorlog redelijk dicht bij huis. Een verschrikkelijk beeld, vooral voor de mensen daar en hun families over de hele wereld. Een onverwacht zwarte dag.

Ook op de financiële markten heeft dit invloed. De goudprijs stijgt net als andere grondstoffen zoals olie en graan en de aandelenbeurzen dalen. Analisten proberen weer een waarde te plakken op een nieuwe werkelijkheid. Het issue nu is dat we nog niet weten hoe die nieuwe werkelijkheid eruit gaat zien. Hoe ver gaan de sancties van het westen en wat is het antwoord van Rusland? Vaak wordt het meest zwarte scenario in geprijsd. Beleggers laten zich leiden door de waan van de dag en het langere termijn plaatje schuift naar de achtergrond. Iets dat je met een lange termijn beleggingsportefeuille beter niet kan doen. Financieel gezien is het in zulke tijden van belang de rust te bewaren en vast te houden aan de strategie die je eerder hebt bepaald. Zeker nu de markt de aankomende week nog onrustig zal blijven.

In onze portefeuilles is de dip door een brede spreiding over verschillende type beleggingen relatief beperkt. Dit komt onder andere door onze tilt naar waarde-aandelen. Wij zien onverwachte dalingen in de beurs dan ook als een kans om op een lager niveau aandelen bij te kopen waar dat kan. Hierdoor herstelt de portefeuille sneller op het moment dat het sentiment weer de goede kant op draait en draagt dit bij aan een goed resultaat op de lange termijn.

Voor vragen over dit stuk, of over hoe wij naar de markt kijken? Mail of bel ons.

Een van onze partners heeft in de onrust van 2020 (Corona) een kort, maar duidelijk, stuk geschreven over beleggen in turbulente tijden. De conclusie was (en is nog steeds) vasthouden aan het doordachte plan.