Halverwege

Het eerste halfjaar was een goede periode voor aandelen. De combinatie van aantrekkende groei, stijgende bedrijfswinsten en afnemende inflatie zorgen voor een gunstig beleggingsklimaat voor deze categorie. De beste prestaties hebben we gezien bij een select aantal bedrijven die direct de vruchten plukken van de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie. Wel zien we dat de afgelopen tijd de markt zich begint te verbreden naar bedrijven die in hun bedrijfsproces kunstmatige intelligentie kunnen toepassen en daarmee hun productiviteit verbeteren. Obligaties hadden het wat lastiger aangezien de vooraf verwachtte renteverlagingen later worden doorgevoerd dan in het begin van het jaar werd verwacht.

Het laatste stukje van de inflatiedaling (desinflatie) bleek ook in het 2e kwartaal wat hardnekkiger te zijn en deed de centrale banken doen besluiten de voorgestelde renteverlagingen in de tijd te verplaatsen. Echter na een aantal maanden van tegenvallende ontwikkeling omtrent deze cijfers zien we de laatste periode dat de inflatieontwikkeling zich in positieve zin ontwikkelt. Met andere woorden de doelen komen dichterbij. De ECB heeft intussen de eerste renteverlaging doorgevoerd en was daarmee eerder dan de FED. Naar aanleiding van de meest recente data ziet ook de FED ruimte om te gaan verlagen en verwacht de markt in september de eerste renteverlaging. Daarna zullen er waarschijnlijk dit jaar nog twee verlagingen plaatsvinden.

Wat dat betreft bevinden wij ons in een gunstige omgeving voor aandelen. Aantrekkende groei en dalende rente. Waarbij de inflatie in toom kan worden gehouden door een groei in productiviteit door het toepassen van kunstmatige intelligentie in het bedrijfsproces. Ook geeft de tweede jaarhelft een gunstige vergelijkingsgrondslag met vorig jaar zodat het niet moeilijk moet zijn om de verwachte winstgroei te realiseren.

Tegenover dit positieve beeld zijn er wel degelijk risico’s zichtbaar. Geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten zijn nog steeds aanwezig al hebben we hierin geen escalatie gezien zodat dit risico voor de markten naar de achtergrond verdwijnt.  Daarnaast hebben we dit jaar veel verkiezingen waarvan de belangrijkste nog moet plaatsvinden. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november kunnen we nog wel wat beweeglijkheid van de markten verwachten. Aan de andere kant lijkt het er nu op dat de markten zich hier nog niet veel van aantrekken. Na het eerste (voor Biden) mislukte debat en de aanslag op Trump hebben we geen grote schommelingen gezien op de beurs. Integendeel, de koersen liepen verder op.

Concluderend kunnen we stellen dat de vooruitzichten gunstig zijn. De waardering is dan wel enigszins opgelopen maar dit geldt voor een klein deel van de markt, er is nog voldoende ruimte voor een verder stijging binnen een breed gespreide portefeuille.

Portefeuille structuur (Asset mix)

 

Economische groei

Het IMF heeft recent haar nieuwe prognoses afgegeven voor de economische groei. De verwachting voor 2024 is dit kwartaal gelijk gebleven. De prognose voor 2025 is verhoogd ten opzichte van de raming in het vorige kwartaal en komt voor de wereldeconomie uit op 3,3%, dit was in april 2024 3,2%.

Liquiditeit

De FED en de ECB hebben de afgelopen jaren de rente fors verhoogd. De liquiditeit is door deze serie van renteverhogingen verminderd. Door de recente ontwikkeling van de inflatiecijfers verwachten we in de tweede jaarhelft dat de rente zowel in Amerika als in Europa zal worden verlaagd en zal daarmee ook de liquiditeit in de markt verbeteren.

Waardering

De koerswinstverhouding van de wereldindex noteert rond de 18, dit is gelijk gebleven aan vorig kwartaal. Met andere woorden, de opgelopen koersen in het afgelopen kwartaal gingen gelijk op met de gestegen bedrijfswinsten. Deze waardering is nog steeds redelijk te noemen. Zeker als we er rekening mee houden dat de gemiddelde koerswinstverhouding wordt verhoogd door een beperkt aantal aandelen die profijt hebben gehad van de belangstelling voor AI. Deze technologieaandelen zijn wat duurder maar zijn nog lang niet gewaardeerd op de niveaus die we eind jaren 90 hebben gezien. Daarnaast zijn deze bedrijven in tegenstelling tot deze periode uitermate winstgevend. De rest van de markt is aantrekkelijk geprijsd. Wat verder opvalt is nog steeds het grote verschil in waardering tussen large caps en small caps.

De combinatie van groei, liquiditeit en waardering, geven ons voldoende overtuiging om te blijven overwegen in aandelen.

Aandelen

Wij adviseren een overwogen positie in aandelen. Binnen de aandelencategorie hanteren we een kleine onderweging op Amerikaanse aandelen ten gunste van Azië en de opkomende markten. Niet omdat wij negatief zijn op Amerikaanse aandelen maar omdat wij het gewicht van ca. 67% in de regio Noord-Amerika te zwaar vinden in een goed gespreide aandelenportefeuille. Daarnaast adviseren wij voor een klein gedeelte een aantal thematische beleggingen in de portefeuille op te nemen. Langjarig verwachten wij van deze thema’s een betere performance dan de index. Wij hebben onze wegingen in de regio’s en thema’s dit kwartaal niet aangepast.

Obligaties

Obligaties zijn na de serie renteverhogingen van de afgelopen twee jaar beter gewaardeerd. Bij de huidige rentes zien wij weer mogelijkheden in deze categorie. Ook hebben de obligaties weer een bufferfunctie in geval van tegenvallende economische ontwikkelingen. Het extra voordeel van stijgende obligatiekoersen door een flink aantal renteverlagingen is meer naar de achtergrond geraakt. In de lange rente zijn al een aantal renteverlagingen ingeprijsd zodat we niet veel effect verwachten van de renteverlagingen van de korte rente later dit jaar op deze obligaties.
Wij spreiden het obligatiedeel van de portefeuille wereldwijd, dekken hierbij het valutarisico af en letten op de lopende kosten van de fondsen.

 

Conclusie

Het eerste halfjaar is een goede periode gebleken voor aandelen. De economische groei is verder aangetrokken en wij zien nog meer potentie de komende tijd voor deze beleggingscategorie. Er is meer ruimte voor winstgroei door groei in de productiviteit. Dit in combinatie met een serie van verwachte renteverlagingen tekent een gunstig beleggingsklimaat.